De ce este importanta aplicarea unei solutii sterilizare instrumentar
In mod evident, aplicarea unei solutii sterilizare instrumentar este o procedura deosebit de importanta, mai ales in domeniul medical.
Pot fi insa sterilizate instrumentele si in alte domenii de activitate precum in saloanele de infrumusetare, saloanele de tatuaje, etc. Acest articol insa este dedicat sterilizarii instrumentelor utilizate in domeniul medical.
De obicei, igienizarea are doua parti; curatarea si dezinfectarea, dar cu echipament medical, un al treilea pas este crucial care este sterilizarea.
Curatarea indeparteaza praful, murdaria sau alte resturi de pe o suprafata, in timp ce dezinfectarea implica uciderea germenilor si bacteriilor de pe o suprafata. Murdaria si praful creeaza o pelicula pe suprafata, care reproduce si protejeaza germenii si bacteriile.
Fara curatarea mai intai a suprafetei, dezinfectarea va fi semnificativ mai putin eficienta. Cu toate acestea, deoarece sapunul contine si elemente dezinfectante, utilizarea sapunului poate ajuta la eficienta etapelor ulterioare de igienizare. Ambele procese trebuie sa aiba loc pentru ca echipamentul sa fie sigur de utilizat.
Beneficiile utilizarii unei solutii sterilizare instrumentar
De ce sa folositi Solutii Sterilizare Instrumentar de inalta calitate? In procedurile invazive, cum ar fi interventia chirurgicala, exista contact intre membranele mucoase sau tesutul steril al pacientului si un instrument chirurgical sau un dispozitiv medical.
Un risc semnificativ al acestor proceduri este introducerea de microbi patogeni, care pot duce la infectie. Unele beneficii ale sterilizarii echipamentelor medicale includ:
Eliminarea puroiului, a sangelui, a murdariei si a particulelor straine care ar putea duce la complicatii periculoase pentru urmatorul pacient care necesita interventie chirurgicala in cazul in care medicul utilizeaza instrumentul.
Reduce povara biologica — numarul de bacterii nesterilizate care traiesc pe o suprafata.
Previne coroziunea sculelor scumpe si delicate.
Indeparteaza terenul de reproducere pentru germenii supravietuitori.
Sterilizarea si dezinfectia, atunci cand sunt utilizate corespunzator, pot asigura utilizarea in siguranta a dispozitivelor medicale neinvazive si invazive.
Metode de sterilizare a instrumentelor medicale
Alegerea celei mai bune metode de sterilizare este extrem de importanta atunci cand vine vorba de echipamente medicale.
Cu toate acestea, inainte de a incepe procesul de sterilizare, instrumentele chirurgicale trebuie sa fie preinmuiate sau clatite pentru a preveni uscarea sangelui si pentru a inmuia sau elimina sangele din instrumente.
Exista diferite tipuri de sterilizare, inclusiv urmatoarele trei: sterilizare cu abur, sterilizare cu caldura uscata si sterilizare chimica.
1. Sterilizare cu abur
In ceea ce priveste aceasta procedura, se aplica abur sub presiune intensa si caldura pentru a distruge toate microorganismele de pe un obiect. Aburul poate curata mai multe dispozitive medicale de zi cu zi si este de obicei cea mai sigura si mai ieftina optiune.
Cand plasati echipamentul in interiorul unui sterilizator cu abur, asigurati-va ca lasati suficient spatiu intre diversele piese, astfel incat fiecare piesa sa se poata misca liber. Asigurati-va ca studiati manualul producatorului inainte de a utiliza sterilizatorul cu abur.
2. Sterilizarea cu caldura uscata
Caldura uscata este o tehnica puternica, dar lenta, care necesita temperaturi ridicate si timp. Din acest motiv, nu este potrivita pentru multe materiale, dar este adesea mai fiabila decat diverse alte optiuni. Sterilizarea cu caldura uscata foloseste aerul la aproximativ 340 de grade F pentru a distruge viata microbiana. Acolo unde sterilizarea cu abur nu este aplicabila, sterilizarea cu caldura uscata este o alternativa.
3. Sterilizarea chimica
Procesul de sterilizare chimica foloseste solutii chimice pregatite si agresive pentru a ucide o gama larga de agenti patogeni si au proprietati care ar putea fi daunatoare pentru oameni.
Scufundati complet echipamentul in solutia chimica pentru o anumita perioada de timp, pana cand agentii patogeni mor. Odata sterilizat, clatiti echipamentul si lasati-l sa se usuce.
Sterilizarea chimica este nepotrivita pentru materiale biologice, fibre optice si alte materiale foarte sensibile la caldura. Unele solutii sterilizare instrumentar chimice folosite adesea sunt: ozon, oxid de etilena, peroxid de hidrogen si clor.