Thursday , June 20 2024
Noutati

Tomografie Oculara In Coerenta Optica

Ce este o tomografie oculara in coerenta optica?

O Tomografie Oculara In Coerenta Optica (OCT) este o metoda de imagistica neinvaziva care utilizeaza lumina reflectata pentru a crea imagini ale spatelui ochiului. Poate fi folosita pentru a diagnostica si gestiona boli precum retinopatia diabetica si glaucomul.

Metoda neinvaziva produce o imagine prin masurarea cantitatii de lumina rosie slaba care se reflecta in retina si nervul optic . Tomografia cu coerenta optica poate masura grosimea retinei si a nervului optic.

Furnizorii de servicii medicale de medicina cardiaca si vasculara folosesc tomografia cu coerenta optica pentru cateterizarea cardiaca, pentru a produce imagini ale vaselor de sange.

Furnizorii de servicii medicale din domeniile stomatologie, gastroenterologie, pneumologie, dermatologie si oncologie folosesc de asemenea imagistica OCT mai des.

Cand se efectueaza o tomografie oculara in coerenta optica?

De ce Tomografie Oculara In Coerenta Optica? Specialistul dumneavoastra in ingrijirea ochilor va sugereaza tomografia cu coerenta optica daca banuieste ca aveti anumite afectiuni la examenul oftalmologic. Poate sa va recomande procedura de asemenea daca aveti deja o afectiune pe care va ajuta sa o gestionati.

Furnizorii de asistenta medicala folosesc OCT pentru a diagnostica si gestiona mai multe afectiuni care afecteaza ochii, inclusiv:

  • Glaucom: Daca aveti glaucom, lichidul si presiunea se acumuleaza in ochi si va afecteaza nervul optic.
  • Degenerescenta maculara legata de varsta: Oamenii isi pot pierde vederea centrala cu aceasta afectiune. Este o boala progresiva legata de imbatranire, dar din fericire, sunt disponibile tratamente pentru unele forme.
  • Retinopatie diabetica: Diabetul afecteaza vasele mici de sange ale ochiului, ducand la pierderea vederii. Lichidul se poate scurge din ochi cauzand vedere incetosata. In formele severe, intreaga retina se poate desprinde din partea din spate a ochiului si se poate dezvolta glaucom. Oamenii pot deveni complet orbi, dar cu tratament, retinopatia diabetica poate fi controlata.
  • Edemul macular cistoid: Edemul macular se refera la umflarea maculei cu lichid. Macula este partea retinei care are cele mai multe celule sensibile la lumina.
  • Incretirea maculara: tesutul cicatricial poate creste pe suprafata retinei, cauzand distorsionarea vederii. Chirurgia poate ajuta uneori.
  • Gaura maculara: O gaura maculara apare atunci cand retina se desprinde, formand o gaura in macula. Acest lucru va poate afecta vederea, dar poate fi reparat prin interventie chirurgicala.
  • Distrofii con si con-tija: Aceste afectiuni afecteaza celulele ochilor care sunt sensibile la lumina si culoare. Cand starea se agraveaza, puteti sa va confruntati chiar si cu pierderea vederii.
  • Tumori in coroida si retina: Aceste tipuri de cancer apar in retina si coroida, un strat vascular aflat intre retina si sclera.

Cand ar fi necesara tomografia cu coerenta optica?

Optometristul sau oftalmologul dumneavoastra va poate recomanda sa efectuati o procedura de tomografie cu coerenta optica daca aveti peste o anumita varsta si/sau riscati sa dezvoltati anumite boli oculare.

Tomografie Oculara In Coerenta OpticaUnii furnizori de servicii medicale pot sugera ca scanarile OCT sa fie incluse in mod regulat in programul dumneavoastra de examene oftalmologice, astfel incat sa poata monitoriza grosimea straturilor din retine.

Furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala va recomanda probabil o tomografie cu coerenta optica daca urmati tratament pentru anumite afectiuni ale ochilor. Atat optometristii, cat si oftalmologii efectueaza procedura.

Cum functioneaza tomografia cu coerenta optica?

Tomografia cu coerenta optica foloseste un laser de putere redusa pentru a crea imagini ale straturilor retinei si ale nervului optic. Imaginile in sectiune transversala sunt tridimensionale si codate pe culori.

La ce sa ma astept daca am un examen de tomografie de coerenta optica?

Nu este nevoie de o pregatire speciala pentru un test OCT. Va veti aseza si va veti sprijini barbia pe un suport atasat masinii. Echipamentul OCT va scana cate un ochi. Va veti concentra ochii asupra unei tinte verzi din interiorul masinii. Este posibil sa vedeti o linie rosie in timp ce efectuati scanarea. Testul va dura cateva minute. Nimic nu va atinge ochiul.

Citeste si...

Cabinet Dentar Brasov

Cabinet Dentar Brasov

Cabinet Dentar Brasov – De Ce Sa Alegi O Clinica Ultra Moderna? Este bine sa …

Close